top of page

Innerlijk op orde – alles in orde

VISIE & TIPS

Iedereen heeft het vermogen om innerlijke rust & geluk in zichzelf te vinden! De kern van onze eigen natuur is rustig, vredig en liefdevol. Vanuit deze natuurlijke kern kunnen we in aandacht aanwezig zijn in het nu. De verbinding met deze ontspannen bewustzijnsstaat dragen wij altijd al in ons, alleen voelen we er ons niet altijd en overal mee verbonden of ervaren we hem niet. Door overbelasting, bijvoorbeeld door onverwerkte gebeurtenissen, angsten, zorgen en steeds terugkerende drukte, raken we uit verbinding met onszelf. We leven daardoor meer vanuit ons hoofd. Het kan dan ook lastig zijn onze balans te vinden en de verbinding (blijven) te voelen.

Vanuit rust kunnen wij iedere situatie aan

We kunnen weliswaar niet kiezen wat ons overkomt, wel hoe wij daarmee omgaan. Dit gaat soepeler wanneer we opruimen/verwerken wat ons nog in de weg staat. Dan ontstaat er rust, ruimte en veerkracht. We krijgen meer energie, onze geest en ons lichaam hebben energie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Door die verkregen ruimte kunnen we de verbinding weer gaan voelen met onze kern. Dit geeft vrijheid, een gevoel van verbondenheid en vertrouwen. We worden meer sensitief en intuïtiever. We kunnen weer genieten van het leven. We gaan sneller opmerken wanneer wij zelf onze eigen onrust (onnodig) activeren. Dit helpt ons pas op de plaats te maken en zo beter in balans te blijven. In principe kunnen wij dit allemaal zelf omdat dit een vermogen is waar wij allemaal over beschikken! Een vermogen waar we ieder gekozen moment contact mee kunnen maken. Onze klachten kunnen echter hardnekkig zijn en dan kan hulp hierbij wenselijk zijn.

Hoe mooier je binnenwereld des te mooier de buitenwereld

Perceptie

Alles is zoals je het opvat, alles is perceptie. Wanneer onze innerlijke wereld verandert, verandert onze beleving van de buitenwereld ook. Wanneer we bijvoorbeeld verliefd zijn, zien we alles door een roze bril en barsten we van de levenslust. Wanneer deze verliefdheid overgaat of onbeantwoord blijft, wordt de wereld grauw. De wereld is niet veranderd, enkel onze beleving ervan. Wanneer wij het geluk buiten onszelf blijven zoeken, maakt dat even gelukkig. Dat goede gevoel ontstaat echter niet door die (nieuwe)relatie, meer geld of door iets nieuws te kopen, genotsmiddelen etc. Maar omdat we dan even vrij zijn van verlangen. We voelen dan kortstondig innerlijke rust.

Liefde

Verbinden zonder verstrengeld, afhankelijk te raken van de ander. Wanneer we verliefd zijn, staat ons hart open en zijn we ontvankelijk. Dan zijn we afgestemd om de verbinding te voelen met de onuitputtelijke bron/kern van liefde en geluk. De kern die zich in ons bevindt. De liefde projecteren we vaak wel op de ander, maar het is onze eigen liefdesenergie. De ander maakt het los in ons, maar hoe fijn zou het zijn als we deze liefde voor onszelf zouden laten stromen en zouden delen. Heerlijk stralen van geluk/ high on life - gewoon omdat dat kan, door er zelf contact mee te maken! Ik geloof dat we door bij onszelf te blijven vanuit onze eigen kracht/ kern, werkelijk kunnen verbinden met de ander in liefde. Zo kunnen we meer betekenisvolle, evenwichtige en liefdevolle relaties opbouwen (aantrekken) met onszelf en de ander. Wanneer we enkel eindeloos liefde blijven geven of liefde blijven vragen van de ander, put dat ons en de relatie uit. Deel de liefde, deel het geluk en het wordt groter!

Loslaten

Intimiteit vereist het vermogen om zowel te versmelten als los van elkaar te zijn. Liefde is ook elkaar loslaten, elkaar de ruimte geven. Loslaten betekent bij jezelf blijven, in je eigen energie, op je eigen proces focussen. Vertrouwen dat alles gaat zoals het gaat en hoort te gaan voor jou en de ander. Alles gebeurt met een reden op het juiste moment en op de juiste manier. Een bewuste relatie gaat ook niet zonder spanning en ergernis. Hier ligt ons potentieel om ons vermogen onvoorwaardelijk lief te hebben te vergroten. Elkaar echt te leren kennen, elkaar zien en horen met alle onhebbelijkheden en toch van elkaar houden. En ben niet bang om elkaar te kwetsen, liefde maakt kwetsbaar. Juist door dat te willen voorkomen ontstaat onduidelijkheid en spanning. Als de intentie goed is, valt dat ook onder de noemer liefde.

In het nu blijven

Door bewust onze aandacht te richten op onze activiteiten. Door onze ondernemingen die we in gang hebben gezet los te laten, op zijn beloop te laten. Flexibel worden, zodat het zichzelf verder kan ontwikkelen. Heb geduld, vertrouw erop dat alles zich ontvouwt, oplost op het juiste moment. Zo kunnen zich ‘toevalligheden’ voordoen. We weten dan welke keuze het beste is of wanneer we actie dienen te nemen. Inzichten, creativiteit, geniale ideeën ontstaan in rust. Willen sturen, trekken, manipuleren is allemaal gebaseerd op angst. Twijfelen, wankelen, ‘fouten' maken mag, dat is niet erg. We zijn allemaal in ontwikkeling. Als we niet in het nu kunnen leven, door bezig te blijven onze toevlucht in het verleden of de toekomst te zoeken, werkt dit uiteindelijk onbevredigend. Meewerken met wat we tegenkomen, waarom weerstand bieden tegen het nu, wat er is? Geven we ons over aan de ervaringen die we nodig hebben, dan zorgt dit vertrouwen ervoor dat de energie van ons denken, ons lichaam en onze emoties omhoog gaat. Werk mee en ondervind dat niets toeval is en ervaar hoe het leven mee gaat werken!

Energie is als water en trekt zijn gelijke aan

Leren omgaan met energie

Wij zelf en alles om ons heen bestaat uit energie, zo ook onze emoties. Emoties zijn enkel energie in beweging. Wanneer ze er niet mogen zijn en worden onderdrukt, stagneert de energie en krijgen wij daar last van. Het zet zich vast in ons lichaam waardoor klachten kunnen ontstaan. Wanneer energie vrijuit kan stromen, dan heeft iedereen het vermogen in balans te zijn en zich te blijven ontwikkelen. Door die verkregen balans kunnen ook lichamelijke klachten verdwijnen.

Herken de eerste kleine signalen zoals veranderingen in je humeur, geef gehoor aan de boodschap van die emotie. Verwelkom het, ga zitten en doorvoel het even. Op die manier kunnen we het loslaten en hoeft de schommeling ook niet zo groot te worden.

Onze gevoelens en emoties zijn gekoppeld aan onze eigen gedachten die bepalen hoe wij een situatie beleven. Wij kunnen onze gedachtes en ons gedrag daar bewust op afstemmen. Door te denken in termen van hoge of lage energie: zijn mijn gedachtes, intenties gebaseerd op angst, een tekort? Of op vertrouwen, liefde en overvloed? Dit kunnen wij ook voelen: Liefde omvat alle gevoelens die goed voelen, ze geven verruiming in ons lijf. Angst is vasthouden, dit geeft spanning en verkramping in je lijf.

 

Daarbij zijn de boodschappen die vanuit je intuïtie komen rustig en stevig van aard, er is een gevoel van gegrond zijn aan verbonden. Ze komen op in een gevoel van een natuurlijk innerlijkweten. Wanneer je in tweestrijd bent kies dan voor de gedachte die rustig is en niets van je vraagt - zo blijf je verbonden met je natuurlijke kern.

Datgene waar wij aandacht aan geven, groeit, wordt sterker en zal de overhand nemen en zo onze persoonlijke energietrilling worden. Hier kunnen wijzelf ieder gekozen moment verandering in brengen. Maken wij ons zorgen, dan maken we zorgen en bouwen zo onnodig spanning op. Zijn we geduldig, wetende dat we ontvangen wat wij nodig hebben, dan resoneert de energie daar verder op. Ben je dus bewust van hetgeen je uitzendt!

Opladen energietrilling verhogen

Begin de dag in rust dit heeft invloed op het verloop van de gehele dag. Neem iedere dag een break van 20 minuten, even helemaal niets doen. Juist als u het druk heeft. Ga zitten of liggen, sluit uw ogen slaak een diepe zucht, ontspan zo uw hersenen. Blijf bij iedere ademhaling glimlachen, zo maakt uw lichaam gelukstofjes aan. Dit geeft direct ontspanning en energie voor de rest van de dag (10 minuten diepe meditatie schijnt 4 uur slaap waard te zijn). Herhaal dat gevoel van ontspanning, met die glimlach door de dag heen, al is het maar een paar seconden. Zo blijft u bewuster, meer in rust en krijgt u meer profijt van die hoge energietrilling.

Wat wij geven spiegelt zich terug

Ervaringsleer

Ervaringsleer is de weg naar onszelf. We hebben ervaringen nodig om onszelf en de wereld te leren kennen en ons te ontwikkelen. De wereld, onze omgeving en alles erin spiegelt ons geeft ons terug wat wij geven. Blijven wij bijvoorbeeld steeds tegen de zelfde vervelende zaken aanlopen in het leven. Dan ligt daar een les op de loer die zich blijft herhalen tot wij hem hebben geleerd. Al de mooie, mindere en zware ervaringen werken samen voor onze ontwikkeling om zo alle delen van onszelf in beeld te brengen.

Leven in innerlijke vrede

Wij hebben allemaal invloed op elkaar. Wanneer wij zelf steeds meer in balans raken, steeds meer vrede in onszelf vinden, heeft dat ook een positieve invloed op onze kinderen, andere dierbaren en de rest van onze omgeving. We brengen dan rust en vrede we geven het door.Wanneer we het grote plaatje zien, werken wij dan eigenlijk ook mee aan een evenwichtigere wereld! Het schijnt zo te zijn dat wanneer er bij 20% van de bevolking een bewustzijnsverschuiving plaatsvindt, de rest vanzelf volgt.

Ons vertrouwen en eigenliefde groeit en vanuit daar vloeit alles voort. We kunnen er allemaal iets moois van maken. Eigenlijk is ALLES al goed - alles is er al & er is genoeg voor iedereen!

Door mijn eigen ervaringen te doorleven in een breed scala van ups en downs en mijn eigen weg trouw te blijven, heb ik deze inzichten opgedaan. Dit wil niet zeggen dat ik chronisch vrolijk ben. Mijn gedachten nemen mij ook nog weleens op de loop. Zelf ben ik immers ook altijd in ontwikkeling. Maar zodra ik weer terug keer naar mijn kern, mijn anker plaats, maakt dat alles direct weer goed! De uitdaging is je totaal over te geven aan dat wat is. Alles wat is, is immers al goed. Achteraf gezien waren mijn zwaarste tijden de meest leerzame. Die van u waarschijnlijk ook, dus gebruik vooral uw eigen-wijsheid! De eenvoud en de effectiviteit van de methodes draag ik graag uit aan anderen. Mocht u geïnteresseerd zijn, kijk dan welke vorm u het meest aanspreekt.

Van jezelf houden is goed voor jezelf zorgen!

Het beste gewenst,

— Marit Dams

bottom of page